Naprawdę słodka słodkość

 

    Nic tak nie poprawia humoru kobiecie, jak odpowiednia dawka cukru…

    Nie pamiętam, gdzie znalazłam ten przepis, ale ponieważ zawsze muszę wprowadzić jakieś zmiany, nosi on znamiona mojej radosnej twórczości 🙂

    Lista zakupów:

  • pół kg serka mascarpone (na ogół 2 serki)
  • jedna puszka gotowego toffi (masa krówkowa)
  • dwie czubate łyżki żelatyny
  • 200ml śmietanki 30%
  • orzechy włoskie (najwygodniej już bez łupinek, ok. 100g)
  • 2-3 łyżki miodu
  • ewentualnie kawałek gorzkiej czekolady do starcia

    Żelatynę namocz w 150ml zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzej krótko w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

    Serek zmiksuj z masą krówkową i śmietanką. Następnie tak powstałą masę wymieszaj z wcześniej przygotowaną żelatyną i przelej do formy silikonowej lub miski (w zależności jaki kształt chcesz otrzymać). Odstaw do lodówki, kiedy masa stężeje na chwilę wstaw naczynie do ciepłej wody, ułatwi to wyjęcie słodkości z formy.

    Tak uzyskany deser można przyozdobić startą gorzką czekoladą oraz orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie (orzechy wsyp na suchą patelnię, upraż przez chwilę, uważając żeby nie przypalić, następnie wymieszaj z miodem i smaż, aż miód zgęstnieje i oblepi orzechy – najwygodniejsza jest patelnia teflonowa, bo nie przywiera).

    Smacznego!

Zapraszam do dzielenia się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *